planten voor in de schaduw, halfschaduw of zon

06-12-2022

Uitgediept: Planten voor in de schaduw, halfschaduw of zon

Ik heb een paar stellingen voor je. “Planten kunnen niet goed groeien in de volle schaduw of brandende zon.” Of wat dacht je van: “ik heb mijn tuin volledig bestraat omdat ik zowel in de zon als schaduw wil kunnen zitten.”

Stel dat je bij wijze van experiment eens jarenlang niets doet in je tuin. Dan zul je zien dat onkruid goed gedijt in de schaduw of in de brandende zon. Het kan dus wel. Onkruiden zijn immers ook gewoon planten. Er zijn altijd buitenplanten die goed groeien op een bepaalde plek of omstandigheden in de tuin. Je moet alleen weten wélke planten voor jou geschikt zijn.

De tweede stelling klinkt alsof hij van iemand afkomstig is die het heeft opgegeven. Deze persoon weet niet hoe veel positieve eigenschappen planten hebben, laat staan hoe je het aanplanten moet aanpakken. Herken je dit? Kijk dan eens bij onze kant-en-klare plantenpakketten. Buitenplanten, welke je ook kiest, zorgen namelijk voor rust en ontspanning, verlaging van de temperatuur en geluidsdemping. Dan hebben we het nog niet eens over het mooie uitzicht, geur en kleur en eetbare vruchten die planten kunnen geven.

Heb je net een nieuwe tuin en weet je nog niet goed hoe je de indeling wilt aanpassen? Pak dan vandaag nog een stoel en ga eens in de tuin observeren. Elke paar uur 5 minuutjes in de tuin gaan zitten en kijken waar de zon is, waar de schaduw is. Waar drink jij ‘s ochtends het liefst je koffie? Waar is ‘s avonds nog zon zodat je lekker kunt barbecueën? Let ondertussen ook op hoe lang er zon is op een plek. Nadat jij hebt bepaald wat de beste plekken zijn voor een groot terras en extra zitplek, kun je de tuinplanten daar omheen plaatsen.

Op plantenkaartjes staat of een plant in de zon, schaduw of halfschaduw wil staan. Maar wat betekenen deze termen precies? Dit gaat over het aantal uren zon op een gemiddelde dag. Let op, tuinieren is nooit een exacte wetenschap. Er zijn planten die het officieel niet goed in de schaduw zouden doen maar die in jouw tuin kunnen floreren.

Tiarella Salvia

Om je een paar vuistregels te geven:

Buitenplanten met voorkeur voor een schaduwplek: maximaal 3 uur zon per dag in de zomer, zoals de Salomonszegel (Polygonatum), Kaukasische vergeet-me-niet (Brunnera) of Longkruid (Pulmonaria);

Buitenplanten die het liefst een plek in de halfschaduw hebben: 3 tot 5 uur zon per dag in de zomer, zoals de Ooievaarsbek (Geranium), Zilverkaars (Actaea) of Schuimbloem (Tiarella);

Buitenplanten die graag in de volle zon staan: minimaal 5 uur zon per dag in de zomer, zoals de Zonnehoed (Echinacea), Salie (Salvia), Phlomis of Lavendel (Lavandula);

Op onze website wordt de standplaats, oftewel de voorkeur van de plant voor een hoeveelheid zon, aangegeven per plant. Je zult zien dat veel planten niet alleen in één situatie kunnen groeien, maar bijvoorbeeld zowel in de schaduw als halfschaduw gedijen. Veel mensen vinden een schaduwrijke tuin lastig. In dit artikel staan veel tips waardoor jij wel raad weet met planten in de schaduw.

Om het je makkelijk te maken hebben wij prachtige kant-en-klare pakketten met buitenplanten in aardse kleuren samengesteld. Zie hier ons pakket voor de zon, de halfschaduw en de variant voor de schaduwMet deze pakketten heb jij meteen een unieke combinatie van buitenplanten, omdat ze door hun kleur nét even anders zijn en toch mooi bij elkaar passen. Het zijn sterke planten die wel tegen een stootje kunnen en daardoor minder onderhoud vragen. Houd jij extra tijd over om te relaxen in de tuin.

halfschaduw Schaduw Zon

Heb je je stoel al klaargezet? Vergeet niet te genieten als je daar toch zit.

Lianne Groeneveld