Kleurtrend: paarse en gele bloemen

16-12-2022

Kleurtrend: paarse en gele bloemen

Wil je je tuin of een deel daarvan opfleuren of opnieuw inrichten? Heb lef en ga eens voor een gewaagde en spannende kleurencombinatie. Paarse en gele bloemen combineren prachtig met elkaar.

Er is zoveel keuze in buitenplanten, waar moet je beginnen? Een slim startpunt voor je plantvak is daarom een kleurencombinatie die jij mooi vindt. In dit artikel lees je meer over de kleurencirkel en hoe je kleuren combineert in de tuin.

Rudbeckia Geranium

Als je in de zomer goed om je heen kijkt zie je op rotondes, in plantsoenen en soms bij andere mensen in de tuin gele bloemen die gecombineerd worden met paarse bloemen. Daar kun je oneindig naar blijven kijken. Het geel is een heldere frisse kleur die het paars oplicht en daarmee een spannend contrast maakt. In die plantsoenen wordt vaak de langbloeiende paarse ooievaarsbek (Geranium ‘Azure Rush’) gecombineerd met een betrouwbare en sterke gele zonnehoed (Rudbeckia nitida ‘Herbstsonne’). Het geel en paars knalt eruit. Een andere veelgebruikte, maar iets minder felle, combinatie in het openbaar groen is kattenkruid (Nepeta) met Viltkruid (Phlomis).

Heuchera Lavandula

Je kunt deze combinaties heel goed toepassen in je eigen tuin. Het zijn sterke, betrouwbare en langbloeiende buitenplanten. Een gemeente wil zo weinig mogelijk onderhoud hoeven te plegen, ideale planten dus wanneer jij dezelfde wens hebt.

Ben je creatiever, maak dan je eigen combinatie van gele en paarse bloeiers. Je kunt gaan voor knalkleuren of zachte kleuren. Blauwpaars, violet, stralend paars, knalgeel, pastelgeel, groengeel of meer oranjegeel.

Gele buitenplanten:

Euphorbia hakonechloa Achillea

 Paarse buitenplanten:

Campanula Aster

Let erop dat er in elk seizoen iets te zien is, liefst paars en geel tegelijk. Combineer de beplanting bij voorkeur met een paar wintergroene structuurplanten. Als kers op de taart kun je nog klimplanten toevoegen. Een winterjasmijn die in hartje winter geel bloeit, of een paarse blauwe regen (Wisteria) bijvoorbeeld. Lees hier meer over wintergroene planten.

Ben je volop geïnspireerd? Dan zijn hier nog veel meer gele en paarse planten te vinden.

Lianne Groeneveld