Een tuin in Ibiza sferen

14-04-2022

Een tuin in Ibiza sferen

De Ibiza tuin is helemaal in de mode. Iedereen geeft er zijn eigen draai aan, maar terugkerende onderdelen zijn toch wel witte of hele lichtgekleurde elementen, gehaakte kleedjes, riet, zeegras, bamboe en oud hout. Geloof maar, als je wat onderzoek gaat doen, word je al snel enthousiast.

Borderpakket Ibiza Borderpakket Ibiza borderpakket mediterraans

Het zou natuurlijk zonde zijn als je Ibiza-stijl teniet wordt gedaan door planten die er absoluut niet bij passen. Maak het jezelf makkelijk en kies voor een Ibiza borderpakket. Zo’n plantenpakket bestaat er in de kleurstijl wit-paars-groen en in de variant wit-grijs paars. Voordeel van zo’n kant-en-klare plantenmix is dat je een mooi gevarieerd geheel hebt van planten die perfect op elkaar zijn afgestemd. Niet alleen passen de bloemen goed bij elkaar, maar ook de bladkleur is op elkaar afgestemd. Je wilt immers dat je tuin ook mooi is als de plant even niet bloeit.

Lavendula wit Toscaanse jasmijn

Stel je liever zelf je beplanting samen, dan mogen planten als blauw schapengras, lavendel en zilversalie niet ontbreken. Daarnaast staan ook lampenpoetsersgras, leverkruid, wederik, ooievaarsbek (geranium), kogeldistel en zegge prachtig in zo’n tuin. Probeer het lampenpoetsersgras pas in het voorjaar te snoeien, zodat je ook in de winter kunt genieten van de mooie kleuren. Let er op dat veel van deze planten graag een zonnig plekje hebben, of slechts een deel van de dag in de schaduw staan. Heb je toch meer schaduw in de tuin, dan is vooral de wintergroene naaldvaren een must-have.

Wil je je eigen draai aan de tuin geven? Combineer deze planten dan met mediterraanse planten. Je kunt kiezen voor eye-catchers zoals een olijvenboom of een vijgenboom. Zeker leuk om het met wintergroene elementen te combineren zoals een Quercus ilex (steeneik) of een Elaeagnus ebbingei. Allebei ook groengrijs blad, dus past perfect bij de sfeer en heeft je tuin in de winter ook een groen kleurtje. Of denk eens aan de Toscaanse jasmijn. Ruikt heerlijk en is ook wintergroen. Deze kan je leuk tegen de schutting laten groeien. Er is ook nog een mediterraans plantenpakket

Steeneik struikvorm Olijf

Als je de planten hebt uitgekozen, kun je lekker gaan shoppen naar accessoires. Hoe meer franjes hoe beter. Of ga zelf lekker creatief aan de slag. Begin vast met het verzamelen van schelpen en het haken van decoraties. Begin met een strandwandeling om ideeën op te doen en eens lekker uit te waaien.

Lianne Groeneveld