Een groenblijvende haag met weinig onderhoud

Een groenblijvende haag met weinig onderhoud, die liefst ook snel groot is

Wil jij graag een heg in de tuin die weinig onderhoud nodig heeft? Dan is een groenblijvende haag ideaal.

Hier kun je een mooi overzicht vinden van allerlei verschillende soorten haagplanten die er zijn. Om je een handje te helpen bij de keuze van jouw droomheg, komen hierna verschillende aspecten aan bod, zoals wintergroene en winterharde eigenschappen, weinig onderhoud en snel resultaat.

Supertip

Check onze kant en klaar hedera haag aanbieding! Ga voor deze stalen rekken van 180 cm hoog en 120 cm breed volgroeid met wintergroene Hedera planten. Zo heeft u een groenblijvende haag met wienig onderhoud en tevens een erfafscheiding. Makkelijker te plaatsen dan een houten schutting. 

Wintergroene haag

In bladhoudende (dus wintergroene) haagplanten is er volop keuze. Bedenk eerst eens wat voor soort heg je wilt maken. Is het de bedoeling dat je je buren absoluut niet meer ziet? Kies dan voor een plant die erg dicht en hoog kan groeien, zoals taxus (venijnboom) of laurier. Deze planten heb je weer in verschillende soorten en tinten. Zo is er de taxus die wat meer in de hoogte groeit en de gele zuiltaxus die wat lichter van kleur is. Met het snoeien van een taxus kun je bovendien je medemens helpen: door het snoeiafval op bepaalde plekken in te leveren, wordt er een grondstof voor kankerbestrijdende geneesmiddelen uit gewonnen. Als je meer wilt weten over de mogelijkheden van een laurierheg, lees dan het artikel “Laurier, symbolisch en veelzijdig” in onze tuinblog.

Wintergroene haag

Andere prachtige groenblijvende haagplanten zijn de volgende soorten:

  • (struik)kamperfoelie, zoals de groenblijvende henryi 
  • liguster (inheems, wel giftig, dus niet geschikt voor mensen met honden of kleine kinderen)
  • Japanse hulst ilex, voor lage, strakke haagjes
  • schijnhulst / osmanthus, heerlijk geurend
  • gewone hulst (donkergroen, stekelig blad)
  • olijfwilg (mooi grijsgroen blad) populair!
  • coniferen, zoals de sterke thuja Brabant
  • zuurbes (Berberis julianae) voor lage voortuinhagen, prikt wel

En je hoeft natuurlijk niet een standaard haagplant te gebruiken voor je afscheiding. Wat dacht je van een klimplant die je als een haag gebruikt? Denk bijvoorbeeld eens aan de klimop (hedera) of Toscaanse jasmijn. Laat deze groeien op een stalen trellis. Meer inspiratie vind je in het blogartikel “De mooiste groenblijvende haag” of bekijk onze pagina met wintergroene klimplanten.

Sterke, wintergroene haag die tegen een stootje kan

Wil je liever een losse vorm haag die interessant is voor het oog, dan is een glansmispel erg mooi. Deze plant is het hele jaar door groen, maar nieuw blad is glanzend rood, waardoor je heg er continu anders uit ziet. Het blad heeft een heerlijke geur, daarom is het zeker geen straf om deze te snoeien. Als je geluk hebt, krijg je in het voorjaar ook nog eens witte bloemtrossen. De glansmispel is een erg sterke plant, dus hij is goed winterhard. Een andere sterke plant is de kamperfoelie. Omdat deze van nature in Nederland voorkomt, is deze goed aangepast op ons klimaat. De kamperfoelie is een zogeheten inheemse plant, net als de taxus baccata, wilde liguster, haagbeuk en beukhaag. Zou jij graag meer inheemse, en daarmee sterke planten in je tuin willen? Ga dan voor de Hedera, meidoornhaag of ligusterhaag.

Onderhoudsarme haag

Liefst zou je een haag willen met weinig onderhoud. De klusjes aan een heg bestaan met name uit snoeien, onkruid onder de heg verwijderen en het afgevallen blad opruimen. Natuurlijk verliest een heg die in de winter groen blijft ook af en toe een blaadje, maar lang niet zo veel als een bladverliezende haag. Om je een idee te geven, bladverliezende hagen worden bijvoorbeeld gemaakt van haagbeuk, Japanse zuurbes (Berberis thunbergii), meidoorn of veldesdoorn. Een wintergroene haag is niet per definitie ook een winterharde haag. Wat het verschil is tussen wintergroen en winterhard, lees je elders in onze blog.

Hoewel hij prachtig is, zou je dan goed moeten nadenken over een beukhaag. Deze plant heeft bepaalde schimmels (mycorrhiza) nodig om goed te groeien. De overlevingskans is kleiner zonder schimmels. Om uitval te voorkomen, kun je een plant met kluit kopen, zodat de schimmels die toch al in de grond zaten bij de kweker worden meegenomen. Daarnaast kun je bij het planten van de beukhaag speciale aanplantgrond met de benodigde schimmels toevoegen. De groene of rode beukenhaag is prachtig als haag en houdt in de winter zijn blad vast. Maar het blad is dan wel verdord. Daardoor krijg je een prachtig winterplaatje in je tuin, maar wanneer in het voorjaar nieuw blad aan de plant komt, laat hij zijn oude verdorde blad vallen. Je zult dan alsnog last hebben van rondslingerend blad.

Photinia Viburnum

Besef dat het gebruik van blad eigenlijk het beste is in je tuin. Zo gaat het in de natuur ook. Laat het blad niet liggen op je grasveld of bodembedekkende planten, maar wel tussen je planten in de border en onder een heg. Allerlei dieren en kleine beestjes zijn dol op een tuin die niet al te netjes is: ze kunnen zich goed verstoppen tussen het blad. Het blad verteert langzaam en wordt opgenomen in de bodem. Het is in feite organisch materiaal die de structuur van je bodem verbetert en voeding geeft aan je planten. Wil je het blad absoluut niet laten liggen omdat het zo rommelig oogt? Voeg dan compost toe. Compost is in feite verder verteerd plantenmateriaal. Het toevoegen van compost wordt mulchen genoemd en geeft je planten een enorme boost. Daarnaast is het bodemleven er blij mee en beschermt het je planten goed bij droge periodes.

Meer tips voor een onderhoudsarme tuin kun je vinden in onze blog of ontdek onze onderhoudsvriendelijke borderpakketten voor uw tuinborders. 

Snel resultaat

Als je geen zin hebt om lang te wachten tot de inkijk in je tuin verdwenen is of voordat je haag wat volwassenheid heeft, kun je twee dingen doen. Je kunt kiezen voor snelgroeiende planten, zoals klimop. Voordeel daarvan is dat je snel resultaat ziet, maar het grootste nadeel is dat je in de jaren daarna vaak zult moeten snoeien.

Kant en klaar haag, snel te plaatsen

Gelukkig is er een beter alternatief voor snel resultaat en weinig onderhoud: de kant-en-klare haag. De kant en klare haag (klimmers die groeien op een metalen trellis) is er in alle (groenblijvende) soorten en maten (meestal 180 cm hoog, bij 120 cm breed). Hier vind je een overzicht.

Kies je voor een langzamere groeier, dan hoef jij in de toekomst minder en minder vaak te snoeien, maar heb je nu wel direct plezier van een groene tuin. Er zijn bijvoorbeeld wintergroene kant-en klare hagen in deze soorten:

  • hedera (snelgroeiend)
  • olijfwilg (mooi grijsgroen blad)
  • Portugese laurier (donkergroen blad)
  • glansmispel (rood later groen blad)
  • kamperfoelie
  • (haag)beuk
  • liguster (de vulgare is inheems).

Combineer dergelijke kant en klaar hagen met bijbehorende klemmen en ronde stalen palen of vierkanten houten tuinpalen. Bestel deze eenvoudig via onze webwinkel. Wij bezorgen alle wintergroene hagen bovendien snel en vakkundig in heel Nederland en Vlaanderen. Vragen? Neem contact met ons op. 

Terug naar blog