De mooiste groenblijvende haag

26-10-2021

De mooiste groenblijvende haag

Wat vind jij de mooiste plant die je kunt gebruiken voor een heg of afscheiding van de tuin? Smaak is natuurlijk heel persoonlijk.

Gaat het jou om de vorm van het blad? Denk dan eens aan een hulsthaag. Je hebt allerlei soorten hulst. De Japanse Hulst is een hele mooie bijvoorbeeld.

Wil je snel resultaat? Dan bestaan er kant-en-klare hagen. Een andere manier om op korte termijn een tuinafscheiding te krijgen die ervoor zorgt dat je in de zomer ongestoord kunt genieten in de tuin, is het aanschaffen van een snelle groeier. Een hedera is zo’n snelle groeier. De hedera(klimop) heb je in alle soorten en maten. De oude vertrouwde met mooie donkergroene bladeren. Maar ook zijn er varianten met prachtige bladtekeningen zoals de helix white ripple. Bijkomend voordeel is dat de bijen dol zijn op de bloemen in het najaar. Ook blijven de planten groen in de winter.

Fagus_sylvatica_haag Fagus_sylvatica_kant_en_klaar_haag photinia_haag

Of vind jij het belangrijk dat de haag ook in de winter interessant is? Denk dan aan de beukenhaag. Het verwarrende is dat deze naam erg lijkt op haagbeuk. Dit zijn echter niet dezelfde planten. De haagbeuk (Carpinus betulus) verliest al zijn blad in het najaar, maar heeft al heel vroeg in het voorjaar nieuw blad, waardoor je snel plezier hebt van het nieuwe seizoen. De beukenhaag (fagus sylvatica) is bladhoudend en bestaat in groen en rood. Het blad verdort weliswaar in het najaar, maar het bruinde blad blijft aan de tak hangen, waardoor je in de winter prachtige silhouetten creëert in de tuin, zeker als je deze combineert met het silhouet van siergrassen en sieruien. Op een mistige winterochtend is dat volop genieten!

Nu hebben we het over de ogen gehad. Maar genieten doe je ook met je neus. Kies je voor een glansmispel, dan zit je gegarandeerd goed op dat gebied. Als je het blad aanraakt heeft het een heerlijke geur. Wanneer de glansmispel nieuw blad aanmaakt wordt dit rood, wat een prachtig kleuraccent geeft aan de tuin. De rode kleur beschermt het blad tegen de felle zon. Hij groeit vlot maar heeft geen bezwaar tegen een fikse snoeibeurt, waardoor je kunt volstaan met weinig snoeien. En als je geluk hebt, krijgt hij in het voorjaar ook nog eens heerlijk ruikende witte bloembollen.

Het best bewaarde geheim is echter de Toscaanse jasmijn. Dit is een klimplant die je tegen een rek kunt laten aangroeien, maar ook kunt gebruiken als tuinafscheiding. Hij groeit langzamer dan een hedera. Daardoor kan het zo’n 2 à 3 jaar duren voordat je heg volgroeid is, afhankelijk van hoe groot de planten zijn als je ze aanschaft. Maar het voordeel is dat je ze dus ook minder vaak hoeft te snoeien. Meestal volstaat één keer per jaar. De plant is wintergroen. Het allermooiste aan deze plant is dat hij aan het begin van de zomer (vanaf mei) prachtige kleine witte bloemen krijgt, waardoor je een bloemenhaag krijgt die heerlijk geurt!

toscaanse_jasmijn_haag trachelospermum_jasminoides_haag toscaanse_jasmijn

Wat dacht je van het nemen van een aperitiefje in de tuin, terwijl je omringd wordt door een heerlijke jasmijngeur? Dat doet meteen denken aan een vakantie in Toscane…. Nu snap je ook direct waar de naam vandaan komt.

Lianne Groeneveld