Daktuinen en balkons

Daktuinen en balkons

Je huis is helemaal naar je zin ingericht, echt dol op jouw eigen stijl, maar vervolgens ziet je balkon of daktuin er niet uit. Je hoort je vrienden en familie steeds praten over het genieten in hun prachtige tuin, maar zelf zit je opgezadeld met je lelijke balkon of daktuin. Je wordt er depressief van.

Wat kun je hier aan doen? De handen uit de mouwen steken!

Sedumdak, voor meer biodiversiteit en omvang van regenwater

Allereerst is het van belang om te weten wat voor belasting jouw dak aankan. Is het een beloopbaar of niet-beloopbaar dak? Om dit te bepalen kun je het beste een expert inschakelen. Ga er bij twijfel voorzichtigheidshalve van uit dat je dak niet-beloopbaar is. In dat geval kun je het een groen uiterlijk geven door middel van een klimplant zoals klimop of een sedummat. Sedum is een soort vetplant die heel weinig onderhoud nodig heeft. Je kunt ze in kant-en-klare matten kopen, maar je kunt ook creatief aan de slag door handmatig sedum op je dak te plaatsen. Sedum wordt ook wel vetkruid genoemd en is er in allerlei prachtige varianten, zoals de Sedum album. Houd er wel rekening mee dat sedum graag in de volle zon groeit. Ligt jouw dak de hele dag in de schaduw, kies dan liever voor een andere plant. Er bestaan ook sedummatten waar wilde bloemen doorheen zijn gemengd. Dit is ideaal voor een schaduwdak, omdat de bloem die het best tegen de condities kan, uiteindelijk zal overleven. Wil je helemaal geen gedoe, ga dan voor sedumdak cassettes, deze kant en klare sedumtrays klikken eenvoudig in elkaar en zijn supereasy te plaatsen zonder allerlei bijproducten. De zijkanten opvullen en klaar is kees. Je zult verstelt staan hoeveel bijen er op afkomen.

Heb jij geluk en is je dak of balkon wel beloopbaar, dan zijn er meer mogelijkheden. Je moet altijd rekening houden met wind, gewicht en droogte. Ideaal zijn daarom potplanten en klimmers. Raadpleeg ook hier bij twijfel een expert. Een grasdak kan bijvoorbeeld brandgevaarlijk zijn. Check ook altijd of je dak sterk genoeg is voor beplanting.

Klimplanten

Begin met het zorgen voor een beschutte plek, omdat de wind voor kou en ongemak zorgt. Door middel van een klimrooster of latwerk kun je klimplanten aan de windkant laten groeien als een lichtgewicht haag. Houd er rekening mee dat de wind in Nederland vaak vanuit het zuidwesten komt. Zorg ervoor dat de zon nog wel op jouw dak kan komen, dus maak de haag niet te hoog. Zo heb je meteen bescherming tegen inkijk en een groen uitzicht. Ideale klimplanten voor jouw dakterras of balkon zijn:

  • blauwe regen 'wisteria' (kan wel iets woekeren)
  • bosrank 'clematis'
  • framboos voor eten uit eigen tuin
  • Wintergroen zijn bijvoorbeeld de Toscaanse jasmijn of de groenblijvende bosrank.

Houd vooral rekening met het gewicht. Een grote boom planten is niet mogelijk op een dak, maar een plant in een pot kan over het algemeen wel. Zo is een amerikaanse sering een leuke plant voor in een pot, maar ook de fleurige vlambloem. Een kleine krentenboom geeft wat hoogte aan je balkon, zonder te hoog te worden.

De droogte zorgt ervoor dat mediterraanse tuinplanten het goed doen op een dak of balkon, maar kies liever geen soorten die slecht tegen tocht kunnen, zoals de olijfboom, tenzij je een plekje hebt dat heel goed beschut is tegen de wind.

Kruidenplanten in pot

Kruiden houden in pot of jouw balkon? Een goed idee. Denk dan eens aan kruidenplanten zoals rozemarijn (op stam), een mooie halfheester. Die bloeit prachtig in de nazomer en kun je direct in de keuken gebruiken. Plaats er dan meteen tijm, basilicum, munt en koriander bij. Je hebt namelijk zelden last van slakken op een dak of balkon. Hou je van muntthee? Zet dan munt in een verhoogde kruidenbak.

Bekijk hier onze verhoogde houten kruidenbak en cortenstaal plantenbakken.

Groot dakterras met borders in verhoogde bakken

Heb je zoveel ruimte dat je een hele plantenborder kunt maken, dan kun je een droge grond borderpakket overwegen. Daarin zitten bijvoorbeeld een rudbeckia, zonnehoed 'echinacea', en bijvoet 'artemisia', maar ook wuivend vedergras en de zachte ezelsoor. De opvallende perovskia maakt het geheel af. Het is leuk om dit te combineren met een mediterraans borderpakket. Ligt je dak of balkon in de schaduw? In ons artikel over schaduwplanten kun je ideeën opdoen over planten die goed gedijen op plekken met minder zon. Voorkom uitdroging, dat gaat op een balkon of dakterras net ff wat sneller.

Combineer het geheel met vrolijke voorjaarsbloeiers zoals tulpenbollen of narcissen en je hebt lange tijd plezier van je balkon. Vergeet niet te genieten van het uitdenken van al je plannen. Vraag gezellig wat vrienden om je te helpen en het balkon of de daktuin geeft je direct leuke herinneringen!

Kom je er niet uit? Vraag bij tuinplantenshop Yarinde een maatwerk beplantingsplan aan. Of blader door onze shop voor meer inspiratie en ideeën.

Terug naar blog